Важне вести

Манифестације

КУЛТУРНЕ ТУРИСТИЧКЕ И СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ЦРНОРЕЧЈЕ У ПЕСМИ И ИГРИ је најзначајнија културно-туристичка манифестација у Бољевцу. Фестивал се одржава сваке године другог вкенда у јуну месецу, а први пут је одржан 1971. Године. Најзначајнији садржаји  фестивала су предтакмичење трубача источне Србије за пласман на Драгачевски сабор у гучи, представљање фолклорних ансамбала са подручје Црне Реке, који негују традиционално фолклорно наслеђе и предтакмичење фрулаша југоисточне Србије за пласман на републички сабор у Прислоници. Посебан програм, под називом ЗЛАТНЕ РУКЕ ЦРНОРЕЧЈА, посвећен је промоцији народне радиности, старих заната и традиционалне кухиње. ЦРНОРЕЧЈЕ сваке године окупља више од хиљаду учесника.

k01 k02

ИЛИНСКО ВРЕЛО-сабор дечјег стваралаштва, одржава се у селу Илино, половином јула месеца и окупља дечје ансамбле из свих крајева Србије. Осим фолклора одржавају се и радионице за израду старих играчака и промовишу старе дечје игреу.

k03

МАРКОВИ ДАНИ – фестивал фолклора, који се одржава крајем јула у селу Валакоње-Буково и окупља КУД-ове из Србије и суседних земаља.

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ су сеоска манифестација, која се одржава у селу Оснић, као традиционални сеоски сабор.

k04

ТУРИСТИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

БОЖИЋНИ УСПОН на Ртањ је републичка манифестација, која се организује почетком јануара.

ВИДОВДАНСКИ УСПОН, организује планинарски клуб ШИЛЉАК у Бољевцу, а одржава се крајем јуна.

БАБИ УСПОН организује планинарски клуб ШИЉАК и одржава се почетком септембра за најмлађе планинаре и предшколце.

МУШКА БЕКРИЈАДА је манифестација која траје више од тридесет година, јединствена је у Србији и окупља више стотина учесника из разних крајева.

Одржава се уочи Ускршнјег поста.

ЖЕНСКА БЕКРИЈАДА, настала је као пандан мушкој и такође је популарна међу припадницима нежнијег пола у читавој Сребији. Одржава се после Ускршнјих празника.

УСКРШЊА ЧАРОЛИЈА је манифестација посбећена деци, а њен главни садржај је такмичење у украшавању јаја. Организује је Туристичка организација Бољевац, на дан Врбице.

ДАНИ БОЖУРА у Кривом Виру се одржавају у време цветања ове биљке, којом су обрасле падине изнад овог села. Према легенди, на ове просторе су је донели јунаци Косовског боја.

k05 k06

k07 k08

СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

БОЖИЋНИ ТУРНИР у малом фудбалу се одржава у време Новогодишњих и Божићних празника, а организује га Спортски савез пштине.

СЕОСКА ОЛИМПИЈАДА се одржава крајем августа, окупља спортисте из сеоских средина, а они се такмиче у екипним и појединачним спортовима.

ТРОЈКА ИЗ БЛОКА је хуманитарно-спортска манифестација, која се одржава 2. августа у част Градске славе, а Спортски савез је организује у сарадњи са организацијом „Срби за Србе“.

РТАЊСКИ ПОЛУМАРАТОН се  одржава половином септембра у оквиру свечаности у част Дана општине. Ова спортска приредба окупља атлетичаре из читаве Србије, који трче стазом дугом двадесет километара ка насељу Ртањ.

k09 k10