Важне вести
Почетна / Спорт

Спорт

 

СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ БОЉЕВАЦ

УЛИЦА: КРАЉА АЛЕКСАНДРА 24
19370 БОЉЕВАЦ
е-маил: ssoboljevac@gmail.com

 

СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ БОЉЕВАЦ ОД СВОГ НАСТАНКА ПА СВЕ ДО ДАНАС, ПРИДРЖАВАЈУЋИ СЕ СВОЈИХ НАЧЕЛА У УНАПРЕЂЕЊУ СИСТЕМА СПОРТА У ОПШТИНИ БОЉЕВАЦ ОСТВАРУЈЕ УСПЕШНО СВЕ ПОСТАВЉЕНЕ ЗАДАТКЕ.

СВЕ СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ КОЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ БОЉЕВАЦ СУ У ЦИЉУ ПРЕДСТАВЉАЊА НАШЕ ОПШТИНЕ У ОКРУЖЕЊУ И ЦЕЛОЈ РЕПУБЛИЦИ, ОМАСОВЉЕЊУ УЧЕШЋА ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ У СВИМ СПОРТОВИМА КАКО БИ СЕ РАЗВИЈАЛА И ЈАЧАЛА МЕНТАЛНА И ФИЗИЧКА СПОСОБНОСТ, ТОЛЕРАНЦИЈА И ПРОМОВИСАЛА ЈЕДНАКОСТ СВИХ ГРАЂАНА.

         ТАКМИЧАРСКИ СПОРТ       

 

Када се каже „такмичарски спорт“ мисли се на спортску активност и делатност која се одвија по програмима спортских клубова – удружења. Такмичарски спорт подразумева спорт који се одвија у регистрованим спортским клубовима и удружењима, који има своја лигашка или друга такмичења организована од стране својих надлежних гранских савеза.

Област такмичарског спорта Спортског савеза општине Бољевац реализује се активностима  чланица. У оквиру десетак спортова, а кроз разне системе екипног и појединачног такмичења у мушкој и женској конкуренцији, на територији нашег града егзистира седамнаест спортских организација. Поред сениорских екипа, клубови у свом саставу имају по једну, две или више млађих селекција у зависности од врсте спорта, интересовања деце и омладине, као и финансијских могућности клубова.

Чланови спортског савеза општине Бољевац:

Р. бр. НАЗИВ (клуб, удружење) Година оснивања
1. Општински фудбалски савез Бољевац 1967.
2. Фудбалски клуб „Ртањ“  –  Бољевац 1921.
3. Фудбалски клуб „БСК“   –  Боговина 1933.
4. Фудбалски клуб „Младост“  –  Сумраковац 1952.
5. Фудбалски клуб „Оснић“  –  Оснић 2009.
6. Фудбалски клуб „ОФК Ртањ 2016“  – Бољевац 2016.
7. Фудбалски клуб „Малиник“  –  Подгорац 1955.
8. Фудбалски клуб „Национал“  –  Луково 2016.
9. Фудбалски клуб „Ловац“  –  Мали Извор 1956.
10. Кошаркашки клуб „Ртањ“  –  Бољевац 1980.
11. Рукометни клуб „Ртањ“  –  Бољевац 1965.
12. Планинарски клуб „Шиљак“  –  Бољевац 2003.
13. Стрељачки савез Бољевац 1997.
14. Удружење спортских риболоваца „Црна Река“  –  Бољевац 1951.
15. Спортски клуб „РИС“  –  Подгорац Тимок 2016.
16. Карате клуб Бољевац 1976.
17. Tug of war „Black Joker“  –  Бољевац 2009.

Поред сениорских селекција,

Кошаркашки клуб „Ртањ“ има и 4 селекција млађих категорија;

Рукометни клуб „Ртањ“ има 3 селекција млађих категорија;

Фудбалски клуб „Ртањ“ има две селекција млађих категорија;

Фудбалски клуб Боговина и Малиник имају по једну селекција млађих категорија;

Списак неактивних клубова у спортском савезу општине Бољевац:

  1. Скијашки клуб „Медвед 1936“ Бољевац;
  2. Шаховски клуб Бољевац;
  3. Фудбалски клуб „Полет“ из Јабланице.

Фудбалски савез општине Бољевац

Фудбалски савез општине Бољевац основан је 1960. године. Активности савеза усмерене су на очувању степена развијености и рад на подизању развоја младих узрасних категорија, фудбалских клубова, фудбалских стручњака, стручњака у фудбалском спорту, спортиста, побољшању услова за бављење фудбалом на целој територији општине, унапређењу рада у клубовима. Поред наведеног ФСО Бољевац организује и фудбалске манифестације за промоцију спорта на територији општине, ствара основне услове у сарадњи са локалном самоуправом и месним заједницама за развој и омасовљавање фудбалске игре и ради на развијању и јачању сарадње са савезима из региона. Под окриљем фудбалског савеза општине Бољевац такмичи се осам фудбалских клубова и то:

Фудбалски клуб „Ртањ“ Бољевац

Фудбалски клуб „Ртањ“ из Бољевца  је основан давне 1921. године. Тренутно наступа у Српској лиги „Исток“ са сениорским тимом и две селекције млађих категорија. На крају такмичарске сезоне 2017/18. ФК „Ртањ“ је у Српској лиги „Исток“ заузео  6. место на табели у конкуренцији 16. тимова остваривши 13 победа, 8 нерешених и 9 изгубљених утакмица. Петлећи и млађи пионири се такмиче у лиги Региона источне Србије. Највећи успех клуба свакако јесте учешће у 1/16 финала купа где су на свом терену пред више од 4.000 гледалаца поражени од суперлигашке екипе ФК „Партизан“ из Београда.

У текућој години планови клуба јесу побољшање рада са млађим категоријама и даље усавршавање стручног кадра. Највише пажње обратиће се на рад са млађим категоријама које би представљале базу играчког кадра, која гарантује будућност клуба. Планирају се и радови на побољшању инфраструктуре и пратећих објеката на градском стадиону.

 

Фудбалски клуб „Б С К“ Боговина

Фудбалски клуб „Б С К“ из Боговине основан  је 1933. године. Тренутно  наступа  у Зони „Исток“ где је на крају такмичарске сезоне 2017/18.  у конкуренцији 16 клубова заузео 12. место на табели чиме је изборио опстанак у лиги. На 30. такмичарских кола ФК „БСК“ је забележио 11 победа, 4 ремија и 15 изгубљене утакмице. Млађе категорије клуба наступају на нивоу Зајечарског округа. Амбиције и планови клуба у текућој години су што бољи пласман у зони „Исток“, побољшање рада са млађим категоријама, школовање тренера и рад на побољшању инфраструктуре и пратећих објеката на стадиону.

 

Фудбалски клуб „ОФК Ртањ 2016“

Фудбалски клуб „ОФК Ртањ 2016“ из Бољевца основан је 2016. године. Убрзо по оснивању је из Међуопштинске лиге Зајечар – Бољевац изборио пласман

у Окружној лиги Зајечар где се и тренутно такмичи. На крају такмичарске сезоне 2017/18. у конкуренцији 16 клубова заузео је 7. место на табели уз остварене 15 победе, 4 нерешене утакмице и 11 пораза.Даљи планови клуба су да се у наредном периоду ради на афирмацији младих играча са територије општине Бољевац и да се на што бољи начин промовише спорт и фудбал у Бољевцу.

 

Фудбалски клуб „Оснић“  Оснић

Фудбалски клуб „Оснић“ је основан 2009.године. Такмичи се у Зајечарској окружној лиги. На крају сезоне 2017/18. ФК „Оснић“ је заузео 10. место на табели са скором: 12 победа, 5 нерешене и 13 изгубљене утакмице. Амбиције фудбалског клуба „Оснић“  у текућој години јесу што бољи пласман у Окружној лиги Зајечар. Планира се и завршетак радова на изградњи фудбалског стадиона.

 

Фудбалски клуб „Младост“ – Сумраковац

Фудбалски клуб „Младост“ из Сумраковца основан  је 1952.године. Такмичи се у Зајечарској окружној лиги где је у јесењем делу сезоне заузео последње место на табели са скором од:

1 победе, 2 нерешене и 27 изгубљене утакмице. Због реорганизације система такмичења и проширења лиге на 18 клубова и у сезони 2018/19. клуб ће наступати у Зајечарској окружној лиги, што је био сигнал у клубу да оформе нову управу и побољшају организацију клуба на свим нивоима и играчки кадар како више не би долазили у ситуацију да постижу слабе резултате.

 

Фудбалски клуб „Малиник“ Подгорац

Фудбалски клуб „Малиник“ из Подгорца је основан 1955.године.  Клуб се такмичи у Окружној лиги Зајечар. На крају сезоне 2017/18. ФК „Малиник“ је заузео 8. место на табели са скором: 15 победа, 3 нерешене и 12 изгубљене утакмице.

Амбиције клуба у сезони 2018/19. јесу улазак виши ранг – Зону  Исток.Приоритет клуба је и побољшање рада са млађим категоријама, као и такмичење истих када се за то укажу услови. Наставиће се са радом на уређењу инфраструктуре стадиона у Подгорцу.

 

Фудбалски клуб „Ловац“ Мали Извор 

Фудбалски клуб „Ловац“ из Малог Извора основан  је 1956. године. Такмичи се у

међуопштинској лиги Зајечар – Бољевац. Циљ клуба у сезони 2018/19. је побољшање у

организацији клуба, побољшање играчког и стручног кадра као и што бољи пласман на крају такмичарског дела сезоне.

 

Фудбалски клуб „Hационал“ Луково

Фудбалски клуб „Hационал“ из Лукова  основан је 2016. године. Такмичи се у међуопштинској лиги Зајечар – Бољевац где ће се борити за што бољи пласман.

 

Кошаркашки клуб „Ртањ“ Бољевац

Кошаркашки клуб „Ртањ“ Бољевац  који  је основан  1980. године чине мушка сениорска екипа, новоформирана женска сениорска екипа и четири селекција млађих категорија дечака и девојчица. Сениори су на завртшетку сезоне 2017/18. у Првој мушкој регионалној лиги – Исток заузели 1.место на табели и тиме су изборили пласман у виши ранг такмичења – Друга мушка лига Србије где ће од октобра наставити такмичење. Женски сениорски тим који ће већином чинити играчице из општине Бољевац наступаће у Првој женској регионалној лиги Исток.

Што се тиче млађих категорија екипе пионира, пионирки, јуниора и мини баскета за дечаке и девојчице играће у регионалној лиги а сходно пласману и систему такмичења покушаће да изборе пласман и у квалитетним лигама.  Планира се побољшање рада са млађим селекцијама и школовање тренера. Мишљење је да се у клубу ради веома квалитетно и да тако треба наставити.


Рукометни клуб „Ртањ“ Бољевац

Рукометни клуб Ртањ је основан 1961. године. Екипу чине мушки и женски сениорски тим који са успехом наступају у Првој рукометној лиги Исток, као и четири селекције млађих категорија. Мушки сениорски тим  је као дебитант у  Првој рукометној лиги Исток  заузео високо 2. место у конкуренцији 12 тимова док је женски сениорски тим заузео 9. место на табели. Екипе млађих селекција у категорији дечака и девојчица и мини рукомета наступају на такмичењима турнирског типа на нивоу региона.

Планови клуба су да се посебан акценат стави  на побољшање рада са млађим категоријама које би требале да чине будућу базу и окосницу мушког и женског сениорског тима. Планира се школовање и стручно усавршавање тренера.

Гледајући свеобухватно, рукометни клуб у периоду који му предстоји  мора доста радити на побољшању организације и функционисања самог клуба јер очигледно постоји простор за напредак.

 

Планинарски клуб „Шиљак“ Бољевац

План ПК „Шиљак“ је основан 2003. године. У текућој години планира се кроз шири спектар активности који подразумева како активности на унапређењу планинарског спорта тако и на презентацији и популаризацији здравог начина живљења, подизању свести код деце и одраслих на значају очувања животне средине и промоције природних лепота и знаменитости наше општине.

ПК „Шиљак“ ће имати следеће активности:

– организација планинарских успона и учешће на регионалним, републичким и међународним акцијама;

– рад на одржавању планинарских стаза;

– популаризација планинарења као спорта;

–  рад на изради пројекта „ Vija Feratu“ у Србији на планини Ртањ у сарадњи са комисијом за алпинизам ПСС-а;

– организација традиционалног Бамби, Божићног и Видовданског успона на Ртањ.

 

Tug of war – Black Joker

Клуб у надвлачењу конопца Tug of war „Black Joker“ из Бољевца основан је 2009.године.Амбиције и планови клуба Tug of war „Black Joker“ у овој години усмерени су на промовисању спортске дисциплине надвлачења конопца, одлазак на међународна такмичења у Италији и Белгији, учествовање на државним такмичењима која се одржавају у Београду. Планира се и такмичење ученика основних школа са територије оптштине Бољевац. Ради се на омасовљавању чланова клуба, постизању што бољих резултата а све у циљу припрема за Балканско првенство у Бољевцу 2019. године.

 

Стрељачки савез Бољевац

Стрељачки савез Бољевац је основан 1997. године. Стрељачки савез Бољевац чине два клуба и то:

– СК „Младост“ из Боговине и СК „Слободан Радосављевић“ из Јабланице, а у плану је формирање стрељачког клуба у Малом Извору. Поред чланова у оквиру Стрељачког савеза Бољевац постоје и три секције у Бачевици, село Бољевцу и синдикат РМУ „Боговина.

У текућој години Стрељачки савез Бољевац планира набавку опреме и такмичење на територији Тимочке крајине. Планирају и учешће у организацији сеоских олимпијских игара. Планира се рад на развоју, јачању и афирмацији спортског и рекреативног стрељаштва.

 

Удружење спортских риболоваца „Црна река“ Бољевац

Удружење спортских риболоваца „Црна река“ из Бољевца основано је 1951.године.

У текућој години УСР „Црна река“ планира организацију традиционалног годишњег купа УСР „Црна река“ Бољевац, као и учешће на позивним куповима на региону – 11 такмичења:

– на Купу УСР у Зајечару, Бору, Неготину, Кладову, Доњем Милановцу, Књажевцу, Брзој Паланци, Мајданпеку, Сврљигу, Алексинцу и Јагодини, као и остале активности сходно могућности удружења.

 

Карате клуб Бољевац

Карате клуб Бољевац  из Бољевца је основан 1976. године. У 2018.години клуб је учлањен у Карате савез уже Србије како би на свим такмичењима на којима чланови клуба учествују били признати од Карате савеза Србије. Планира се и рад на популаризацији овог спорта и на омасовљењу броја чланова. Карате клуб „Бољевац“ ће у текућој години својим деловањем доприносити развоју, афирмацији и промоцији каратеа, промовисаће општину Бољевац кроз спортска такмичења, радити на омасовљењу чланова клуба. Планира се учешће на националним и међународним такмичењима.

 

Спортски клуб „РИС“

Спортски клуб „РИС“ се бави низом активности које су углавном везане за активности у природи и имају спортски, научно-истраживачки и туристички карактер.

Планира се:
– Рекогносцирање пећина на Јужном Кучају, Лазарев кањон, обилазак и рекогносцирање на Ртњу, мерење пећина у околии Лукова, истраживање Боговинске пећине, мерење Девојачке пећине, Лазарева пећина мерење, рафтинг Црним Тимоком и други низ активности.

 

  1. Школски и предшколски спорт у општини Бољевац

Школски спорт представља организоване наставне и ваннаставне спортске активности у области школског физичког васпитања, укључујући и школска спортска такмичења, која се спроводе у оквиру школског система у складу са наставним планом и програмом, утврђеним у складу са законом.

Школски спорт треба да допринесе унапређењу јавног здравља, буде база за омасовљавање и развој спорта у општини и спона између школа, спортских клубова и удружења. У наставним програмима и плановима постоје планови за реализацију слободних активности, које подразумевају оснивање спортских секција и/или школских екипа, у складу са потребама и афинитетима ученика, и то је задатак наставника физичког васпитања. Свака школа има обавезу да организује унутаршколска такмичења. Школски спорт има важну улогу у укључивању ученика у процес активног бављења спортом, али морају се имати у виду развојне потребе деце, и да је школски спорт, пре свега прилика за развој здравих животних навика, па потом евентално област селекције за будући ангажман у врхунском спорту.

У оквиру школског и предшколског спорта у општини Бољевац, Спортски савез општине Бољевац ангажује се на:

  1. Унапређењу сарадње са школским активима професора физичког васпитања;
  2. Омасовљењу и укључивању што већег броја ученика и ученица основних и средњих школа у систем спорта;
  3. Припреми и помоћ у организацији такмичења у спортским дисциплинама: кошарка, одбојка, мали фудбал, рукомет, крос, стони тенис, баскет 3 на 3,…;
  4. Спровођењу програма рада са децом нижих и виших разреда основних школа и ученика средњих школа;
  5. Спровођењу програма рада са децом предшколског узраста у циљу развоја моторичких и биомоторичких способности кроз рукомет, кошарку, фудбал у оквиру “спортске почетнице“ и организовању корективног вежбања деце ради раног уочавања и отклањања стечених деформитета. Овакав систем такмичења, поред своје педагошке и васпитно – образовне улоге, треба да омогући ученицима да се активно баве физичким вежбањем у складу са њиховим интересовањем и склоностима и на тај начин развијају своје физичке и моторичке способности кроз спортско образовање, а уједно да потисне стечене лоше навике због којих долази до разних деформитета услед лошег држања тела, гојазности. Програм „спортске почетнице“ у предшколској установи „Наша радост“ одвија се два часа недељно са децом предшколског узраста;
  1. Рекреативни спорт – манифестације од општег интереса за општину Бољевац:

 

             Рекреативни спорт односно спорт за све представља област спортакоја обухвата бављење спортским активностима ради одмора ирекреације, унапређивања здравља или унапређивања сопственихрезултата у свим сегментима популације.

Реализује се у складу са  обележавањем важних датума и јубилеја од интереса и значаја за општину Бољевац, и то:

  1. 1. Организација промотивних активности у сарадњи са клубовима и гранским савезима;
  2. 2. Пружање стручне помоћи, као и обезбеђивање реквизита и награда у складу са могућностима;
  3. Организација општинских сеоских олимпијских игара у сарадњи са месним заједницама;
  4. Организација турнира у различитим спортским дисциплинама (мали фудбал, кошарка, тенис, стони тенис…);
  5. Организација турнира у различитим спортским дисциплинама у Месним заједницама;
  6. Помоћ у организацији манифестације „Светски дан Рома“;