Важне вести
Почетна / Јабланица

Јабланица

Село Јабланица налази се на 4 километра од магистралног пута Параћин-Зајечар, а 14 километара од општинског центра Бољевац. Атар села простире се на површини од 3901 ха од тога 1375 ha обрадиве површине.

Село Јабланица подигли су досељеници Срба са Косова у подножју планинских масива Јужног Кучаја, на обали Црног Тимока крај бистрих токова Радованске реке. Главе породице досељеника биле су два стасита брата. Један од њих је био Јаблан по коме је село добило назив који и данас носи. Постоји легенда која каже да је Јабланица добила име по многим Јаблановима у атару села, којих нажалост више нема. У око 120 домаћинстава живи 320 становника, а од тог броја 150 су пензионери.
Домаћинства се баве пољопривредом највише се гаји кукуруз и пшеница, повртарство и воћарство су мање заступљени, а некада веома развијено сточарство је сада нажалост у константном опадању. Кроз атар села протичу четири реке па постоје услови за природно наводњавање где мештани преграђивањем наводе воду на својим њивама.

Село се снабдева пијаћом водом са извора Грозничевац који је удаљен око 3 километра, а постоје и природни извори у самом селу.

Од значајних објеката у селу постоји Дом културе, Основна школа, здравствена амбуланта, ветеринарски пункт, зграда бивше задруге основане 1899. год. и прелепи манастир Крепичевац који потиче из 16.века као и остаци цркве Градиште.

Основна школа у Јабланици саграђена је 1870. године која је радила до 1922. год. када је саграђена нова школа. Стара школа је изграђена од масивног камена и опеке, школа је имала две учионице и стан за учитеља са отвореним огњиштем, од 15. маја 1980. год. ова зграда је под заштитом Закона јер представља културно добро, сада служи као Дом културе у коме се одржавају културне манифестације и народна весеља. Зграда нове школе отпочела је са радом 1923. год. и настава се идаље одвија у њој. Организован рад у основним школама отпочео је далеке 1871. год. када је први учитељ Живко Поповић кренуо са радом и у Јабланичкој школи и овде радио пуних 29 година.
У склопу зграде школе налази се здравствена амбуланта која свакодневно ради, а једном недељно долази лекар.

Манастир Крепичевац налази се северно од села Јабланице у живописном пределу Радованске реке, манастир је грађен почетком 16. века и од села је удаљен 7 километара. Слава манастира је 28. августа Велика Госпојина када велики број људи посећује ову светињу.
Дан месне заједнице Јабланице је 12. јула на Петровдан.

Сам географски положај села дозволио је мештанима изградњу воденица, вуновлачара и стругара на води, а постоји могућност изградње хидроцентрале и рибњака, а постоји и један већ изграђени рибњак на Радованској реци. Реке су богате пастрмком и другом речном рибом па се пружа могућност спортског риболова свим љубитељима оваквог вида уживања да посете наше пределе и уживају у живописној природи наше месне заједнице и њене околине.

Географско поднебље овог краја је такво да омогућава размножавање великог броја дивљачи где су заступљене дивље свиње, јеленска и срнећа дивљач. Ловачка секција је организована и функционише у склопу Ловачког удружења Бољевац. Постоји могућност организовања ловног и сеоског туризма.
Друштвени живот Јабланчана је организован на спортском и културном плану, постоји фолклорна секција која броји око 40 чланова разних узраста који постижу завидне резултате на такмичењима како у нашој земљи тако и у иностранству. Што се спортских организација тиче постоји ФК „Полет“ који се такмичи у општинској лиги фудбала и постиже завидне резултате, а сам клуб постоји већ 60 година. Такође постоји и стрељачко удружење које има дугу традицију и преноси се на млађе генерације.
План месне заједнице у наредном периоду заснива се на уређењу центра села, адаптација и изградња атарских путева на подручју МЗ Јабланица, извођење радова изградње фудбалског терена, одржавање и асфалтирање сеоских улица.

Највећи проблем у решавању битних питања живота и рада мештана Јабланчана представља недостатак материјалних средстава. Месна заједница је основни покретач свих збивања и активности везаних за инфраструктуру, екологију, урбанизам и уопште за побољшање квалитета живота на селу.

 

Школа