Важне вести
Почетна / Добрујевац

Добрујевац

Добрујевац је насеље у општини Бољевац у Зајечарском округу.

Податак о постојању села потиче из XВ века, а први писани траг је из 1454. године у коме се бележи постојање села, Добрујевачка као спахиски. Постоји податак према коме село има 13 хришћанских кућа. Даљи токови наводе да се село дуги низ година није знатно увећало. Видљивији траг наводи на 1834. годину када село броји 59 домаћинстава са 383 становника. У време пописа 1454. године Добрујевац се налазио 2 км према планини Ланцу, а затим је одатле измештен још 1 км према планини Ланцу на место звано Селиште. Са ове локације мештани су се пресељавали на садашњу локацију, а сеоба је дефинитивно завршена у XВИИИ веку. Мештани Добрујевца су учествовали у свим устанцима и борбама за ослобођење од туђег ропства што је документовано на спомен обележјима испред школске звонаре и испред Дома културе.

Према попису из 2002. године било је 236 становника, од тога 105 је мушког и 131 женског пола, а просечна старост становништва износиоко 40-45 година.

У насељу Добрујевац се налази дом културе и зграда основне школе и у овим просторијама је могуће уз обнову и реконструкцију објеката користити их у привредне сврхе.