Важне вести
Почетна / Подгорац

Подгорац


Основна школа  ˝Ђорђе Симеоновић˝ у Подгорцу  је једна од најстаријих основних школа  у Србији. Према постојећим подацима  први учитељ  у Подгорцу ради 1840.године  и та се година сматра као година почетка рада  школе. Први учитељ у овој школи је Илија Голубовић  1840.године а од 1843 у школи ради Христић Никола.

Међу првим учитељима  у школи  радио је и  наш познати песник  и сликар Ђура Јакшић. У подгорачку школу дошао је 1857.године  и то му је било прво место учитељевања .

Од постанка па до 1941. године  школа је радила  у више зграда  које су биле  неподесне  за извођење редовне наставе  и од слабог материјала. Приликом бомбардовања  села 1941.године од стране  немачких окупатора, школа  је спаљена  и до темеља  порушена. Школа је наставила са радом и 1947. је на постојећем месту  подигнута постојећа школска зграда . До 1951.године школа ради као четвороразредна, а те године прераста у осмогодишњу. 1968.године  долази до интеграције основних школа  Боговине  и Основне школе Подгорац  са седиштем у Подгорцу. Од 1978.године школа је у саставу Сложене установе за основно васпитање , образовање  и  рекреацију деце  „ 26.септембар „  Бољевац  све  до 1993.године  када се осамосталила .

У својој  171 година  дугој историји, школа заузима  посебно место у средини у којој делује и постиже  низ запажених резултата .

Из године у годину створени су све повољнији услови рада. Настава се изводи кабинетски. Изграђена је  нова кухиња, уведено је централно грејање  у школи и кухињи, замењен је патос  паркетом у свим учионицама  матичне школе и у издвојеним  одељењима.

Изграђено је забавиште, нова котларница, модернизована фискултурна сала, реновирани су ходници у матичној школи који су поплочани керамичким плочицама, реновирана је цела школска зграда  у Боговини насељу и реновирана фасада школске зграде  у Боговини селу, оспособљен је део школске зграде који је био склон рушењу у Подгорцу, дограђен санитарни чвор реновирана фасада и столарија  у школи и ђачкој кухињи, адаптирани простори за потребе  Ученичке задруге.

Школа је 2005.године у сарадњи са ЦХФ-ом, Америчком невладином организацијом и Општином Бољевац, оформила информатичке кабинете како у матичној школи где има 11 рачунара тако и у издвојеним одељењима са по 5 рачунара.

У циљу побољшања услова за здравље деце у школи је у јесен 2008. је завршен дубински бунар и опремљен за коришћење.

Августа 2009. школа је добила бесплатни бежични интернет који ће омогућити  бољу комуникацију. Поред матичне школе и издвојена одељења су опремљена бежичим интернетом. Пројекат је реализован од стране МПС-а и МТС-а. У марту 2011.године школа је на конкурсу „Дигитална школа„ добила 15 нових компјутера за матичну школу, два лаптоп рачунара и два пројектора за издвојена одељења а стари компјутери из информатичког кабинета распоређени су по учионицама.

За дугогодишње успешне резултате  школа је добила низ посебних признања  међу којима  су најзначајнија  – Награда ослобођења  Бољевца  фолклорној секцији, две ИИ  и  ИИИ  Републичка награда  за унапређење школске средине. Посебно  признање добијено је  1977.године  – Орден заслуга  за народ  са златном звездом, а 2000.године  и 2002. највеће општинске награде  – Награда за Дан општине  Бољевац. Школа је октобра 2009. била домаћин Републичког такмичења младих орача задруга у организацији Савеза ученичких задруга Србије.

Данас школу похађа 238 ученика (188 ученика у матичној школи у Подгорцу, 35 ученика у издвојеном одељењу Боговина насеље и 15 ученика и издвојеном одељењу Боговина село). Школа има 46 запослених од тога 35 запослених у настави и 11 запослених као ненаставно особље. Настава се реализује у матичној школи у Подгорцу и издвојеним одељењима Боговина село и Боговина насеље. Школа ради само у преподневној смени.

ОШ˝Ђорђе Симеоновић˝
19233 Подгорац
Тел/фах: 030/60-294
Емаил: оспод@птт.рс
Налог на Фацебоок-у : Ђорђе Симеоновић

Школа

 

Парк