Важне вести
Почетна / Економски развој / Туризам / Културолошка прошлост

Културолошка прошлост

Када говоримо о нашој богатој културолошкој прошлости, не смемо изоставити средњевековно црквено градитељство.

Манастир Крепичевац налази се северно од села Јабланица, на 4 км удаљености, у живописном пределу Радованске реке. Крепичевац је посвећен Успењу Пресвете Богородице, у народу познатије као Велика Госпојина, те је светковина 28.августа. Фреске су изузетне уметничке вредности, па храм спада у значајне споменике. Према академику Ђурђу Бошковићу, Крепичевац је грађен почетком 16. века. Моравска градитељска школа. На узвишењу изнад храма је мање манастирско гробље.

 

Манастир Лапушња

налази се уз само брдо Вучја Глава, 4 км западно од села Лукова, поред магистралног пута Параћин-Зајечар. Посвећен је Преносу моштију Светог Николе, у народу познатијем као „летњи“ Свети Никола, и слави се 22.маја, када је и први годишњи вашар у Бољевцу. Данас је Лапушња полусрушени храм, а некад је представљала својеврсну знаменитост. Из натписа који је до скоро био читљив, види се да је цркву подигао војвода Радул. На другом натпису је стајало да је црква живописана 1510. године о трошку кнеза Богоја и госпође Маре. Црква Св.Николе спада у прву категорију споменика културе. На брду изнад храма су два јака извора пијаће воде.

 

 
 
 

Манастир Лозица У подножју ртањских обронака, 3 км удаљена од Кривог Вира, лево од пута Параћин-Зајечар, налази се црква посвећена Светом Архангелу Гаврилу, који се слави 26.јула када је и други по реду вашар у Бољевцу. Недовољно је истражена, па се не зна тачно време настанка, али се помиње 1455. године у турском попису. Према једној причи, саградио је Радул Четврти, а по другој је то био један хајдук. Црква је обнављена 1680 и 1850. године. Моравска градитељска школа. Испод фресака се, по процени стручњака, налазе још старије фреске. На брду изнад цркве постоји јак извор хладне воде.

 

 
 
 
 
 
 

Црква Св. Илије у Бољевцу подигнута је 1861. године, а осликана и освећена две године касније. Слава цркве 2.августа је и градска слава. Једнобродна је грађевина са припратом на западној страни и олтарском апсидом на источној страни. Трошкове зидања цркве, поред Бољевца, сносила су и седам села: Илино, Добрујевац, Мирово, Добро Поље, Оснић, Валакоње и Мали Извор.

 

 
 
 
 
 

Зграда Музеја „Тимочке буне“, односно зграда некадашњег затвора, саграђена је 1861. године, а адаптирана 1983. године, на стогодишњицу од почетка Тимочке буне. и од тада је у њој музејска поставка,

 

 
 
 
 
 

Завичајна кућа вајарке Љубинке Савић-Граси налази се у селу Илино, Село је од Бољевца удаљено 5 км. Кућа је саграђена крајем 19. века, припадала је породици Савић када је до 1926. године када је продата општини илинској. Реконструисана је у потпуности и претворена у Завичајну кућу вајарке Љубинке Савић-Граси и опремљена у традиционалном стилу предметима домаће радиности житеља Илина. У соби Љубинке Савић-Граси урађена је поставка о животу и стваралаштву ове уметнице, која је живела и радила у Београду, али је до краја живота остала привржена свом завичају.

Удружење „Искон“ Бољевац, основано 2011. године. Бави се израдом рукотворина техникама старих заната.